Afspraak maken

Je bent van plan om een afspraak te maken, of die heb je inmiddels al gemaakt. Dan is het handig om te weten wat je te wachten staat en hoe je je het best kunt voorbereiden. Allereerst begin ik graag even met de huisregels.

Huisregels
Even wat huisregels op een rijtje, dit maakt voor mij de afspraken makkelijker en weet jij waar je aan toe bent en hoe je zelf het meeste uit je afspraak kunt halen.

© DaKo Fotografie

Het zadelpasconsult
Of je nu voor het eerst een afspraak hebt, nieuwe zadels wilt passen of een nacontrole hebt, de werkwijze blijft in grote lijnen hetzelfde. Daarin begin ik altijd met het stellen van een paar vragen. Zo ben ik benieuwd welke combinatie ik voor me heb, ik wil alle informatie die je me kunt geven over jou, jouw paard, waarom je een afspraak hebt gemaakt en misschien ook tegen welke ‘problemen’ je aan loopt.

Lichamelijk onderzoek
Belangrijk is dat jouw paard lichamelijk gezond genoeg is voor de zadelcontrole. Zo onderzoek ik het paard door middel van palpatie. Ik voel hierbij altijd de schouders, rug en buik af, de plaatsen die voor mij als zadelpasser het meest relevant zijn. Geen warme, verdikte of pijnlijke plekken? Mooi dan kunnen we verder.

© DaKo Fotografie

Templates
Na een lichamelijk onderzoek maak ik templates. Bij een eerste afspraak zorgt dit er voor dat ik een 0-meting heb van het paard. Bij nacontroles kan ik veranderingen in de tussentijd makkelijk zien. Daarnaast kan ik heel makkelijk met een template de juiste maat van het kopijzer bepalen. Ook meet ik de omvang van het paard op, dit zegt niets over het gewicht, maar is ook weer handige informatie tijdens een nacontrole.

© DaKo Fotografie

Controle van het zadel
Als ik jouw huidige zadel controleer wil ik het zadel zelf altijd even controleren. Is de boom nog heel en recht? Zijn de beugelriemhaken correct? Singelstoten nog heel? Hoe is de staat van de vulling?

Daarna kan het zadel op het paard. Dit doe ik altijd eerst op stand zonder het dekje. Ik voel of het gehele zadel evenredig aansluit op de plaatsen waar dat moet en voldoende ruimte heeft waar het zadel niet mag komen. Ook kijk ik naar de balans en de lengte ten opzichte van de rug van het paard.

Afhankelijk daarvan kies ik er in sommige gevallen voor om het zadel direct aan te passen en andere om eerst te gaan rijden. Als ik op stand tot de conclusie kom, dat het zadel der mate slecht passend is, dat het paard er last van kan hebben, pas ik deze eerst aan. In de gevallen dat het het nog redelijk passend is, kijken we eerst in het rijden naar wat er nog aangepast zou moeten worden.
Er wordt altijd gereden nadat er een aanpassing is gedaan, het kan dus voorkomen dat de ruiter er een aantal keer opnieuw op moet.

© DaKo Fotografie

Het passen van nieuwe zadels
Ook bij het passen van nieuwe zadels wordt er eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en worden er daarna templates gemaakt. Als het goed is, is er al overleg geweest dat er gaat worden gekeken naar een nieuw zadel. Zo heb je al na kunnen denken over je wensen, eisen en niet geheel onbelangrijk, het budget. Binnen deze criteria maak ik een selectie van mogelijke opties, deze worden eerst op stand gepast. Ik probeer maximaal 2 of 3 zadels te selecteren om mee test te rijden, zo is het voor jou overzichtelijk en blijft het ook leuk voor het paard, die zou het na 10 zadels proberen echt allang beu zijn! Ook is er de mogelijkheid om verschillende singels te testen.

© DaKo Fotografie

Afronding
Aan het einde van de afspraak spreken we alles nog even rustig door. Ik controleer de gegevens die ik heb genoteerd en vat mijn bevindingen nog even samen. Dit is ook voor jou de kans om nog extra vragen te stellen. Wil je een nieuw zadel, dan controleren we ook nog even of al die gegevens juist zijn, ook als je er nog even over na wilt denken, want dat mag natuurlijk ook!
De betaling kan direct na de afspraak contant of per pin. Ook is het mogelijk om later een factuur te ontvangen en het per bank over te maken. Bij het bestellen van een nieuw zadel vraag ik wel direct een aanbetaling van 50%.

© DaKo Fotografie