Afspraak maken

Reparaties

Alle reparaties worden op afspraak uitgevoerd in de werkplaats in Zevenbergen. Klik hier voor de tarieven. Enkele reparaties kunnen worden uitgevoerd op locatie. Wanneer je van tevoren je afspraak voor een reparatie inplant, ben je jouw zadel vaak niet langer dan een dag kwijt. 

Wol vulling volledig vervangen

Normaal gesproken vervang je bij een wol gevuld zadel iedere 3 tot 5 jaar de volledige wol vulling. De oude wol gaat langzamerhand verteren, klonteren of wordt hard. Het kussen van een zadel kan ook maar een maximale hoeveelheid wol aan. Is de ruimte op? Dan is ook de demping van het kussen weg en voelt deze hard aan. 

Door het vervangen van de wol geef je het zadelkussen een nieuwe start. Het kan opnieuw naar de rug van het paard vormen en het beschikt weer over die, oh zo belangrijke, demping waar het kussen voor gemaakt is. 

Bij het vernieuwen van de volledige wol vulling kan er in overleg gekozen worden voor lining. Veel zadelmerken hebben standaard al een laagje lining in het kussen gemaakt, andere zadelmerken hebben een kussen alleen van leer. Lining is een laag schuim met daarop een stuggere laag die de schuimlaag beschermt. De lining wordt exact in dezelfde maat gesneden als de vorm van het kussen is. Het kussen voelt door een laagje lining altijd wat meer egaal en vormt naar de rug van het paard. 

Met het vullen van het kussen wordt er gewerkt in lagen. In iedere stap wordt er een laag wol door het volledige kussen verspreid. Je kunt het zien als een soort lasagne. Door het kussen op deze manier te vullen is de kans op hobbels en bobbels stukken kleiner, ook wanneer het zadel later weer wordt bijgevuld. 

Standaard bij het volledig vervangen van de wol vulling, wordt ook de zadelboom volledig bloot gelegd en gecontroleerd op eventuele gebreken. 

Daarna wordt het zadel weer dicht gestikt en afgevuld op jouw paard. Uiteraard wordt er ook nog even mee gekeken tijdens het rijden. 

Het volledig vervangen van een wol vulling, zowel met als zonder lining, kan alleen bij Equisense gedaan worden na een zadelpasconsult. Dit is inclusief afpassen op locatie en nacontrole na ±20 rij-uren (maximaal 3 maanden!) en excl. eventuele voorrijkosten of andere reparaties/producten.

Voor deze reparatie staat gemiddeld één werkdag, wanneer dit gunstig ingepland kan worden ben je het zadel dus helemaal niet lang kwijt!

singelstoten vervangen singel stoten zadelmaker equisense west brabant

Singelstoten vervangen

Zijn jouw singelstoten uitgerekt, dunner geworden, gescheurd of gespleten? Tijd voor vervanging! Bij Equisense kun je terecht voor het vervangen van jouw singelstoten. Er wordt gewerkt met kwalitatief Engels leder, die voor het aanzetten nog worden nabewerkt.

Zo maak ik de singelstoten precies op maat, dat is de maat die je had, of in overleg wat langer of korter. De hoekjes worden afgerond, de overgang naar de webbing wordt afgevlakt en ze worden afgewerkt met ‘stain’, dit zorgt er voor dat ze vuil en vocht afstotend zijn en dus langer mee gaan. 

Alle singelstoten worden met de hand aangestikt, daardoor zijn de stiksels vele malen sterker dan wanneer dit machinaal gebeurd.  

Singelstoten vervangen kan uiteraard per losse stoot, als setje van vier krijg je een korting. Er wordt standaard gewerkt met 3 verschillende lengtes, namelijk spring/veelzijdigheid, dressuur kort en dressuur lang. Deze worden door mij nog, indien nodig, iets ingekort naar de perfecte lengte. 

Voor het vervangen van singelstoten staat gemiddeld een halve werkdag, mits het zadel niet open gemaakt en weer dicht gestikt hoeft te worden. Je kunt jouw zadel dan ook snel weer ophalen!

v-web singel systeem singelsysteem zadelmaker west brabant celine van waes

V-web singelsysteem

Veel dressuurzadels beschikken tegenwoordig al over een V-web singelsysteem, de wat oudere zadels soms nog niet. Bij een V-web wordt de webbing op 2 plaatsen uit elkaar aan de boom bevestigd en loopt naar een D-ring waar de singelstoot aan bevestigd is. Hierdoor wordt de druk op de boom gespreid i.p.v. dat deze op één punt druk geeft. Door de D-ring heeft de singelstoot een kleine bewegingsruimte. 

Bij het plaatsen van de webbing voor de V-web wordt de zadelboom compleet bloot gelegd, deze wordt dan direct ook gecontroleerd op eventuele gebreken. Aan beide kanten wordt de bijbehorende singelstoot vervangen. En het zadel wordt weer dicht geschroefd of gestikt. 

Voor deze reparatie staat gemiddeld één werkdag. 

zadel zadelboom controle celine van waes equisense zevenbergen

Controle zadelboom & dicht stikken

Wanneer je zelf twijfelt of de boom van jouw zadel misschien gebroken is of wanneer ik daar over twijfel, kunnen we er voor kiezen om het zadel helemaal open te maken en de boom bloot te leggen. Is de boom nog goed? Top! Dan kan deze weer dicht gemaakt worden. 

De kussens van het zadel zitten vast gestikt of geschroefd. Over de boom zit een grote lap leer die aan de boom vast geniet is. Als alles weer dicht is, kun je weer veilig verder rijden. Nadat de pasvorm van het zadel natuurlijk gecheckt is!

Voor het controleren van de boom staat gemiddeld een halve werkdag.

celine van waes reparaties zadelpasser zadelmaker

Reparaties op locatie

Voor alle bovenstaande reparaties is het noodzakelijk dat het zadel naar mijn werkplaats komt. Daar heb ik naast een grotere werkbank, ook de beschikking over meer gereedschap, een nietpistool en in sommige gevallen ook een hele handige vader hihi! 

Sommige kleine reparaties kunnen ook bij jou op stal tijdens een zadelpasconsult. Het liefst hoor ik het natuurlijk van tevoren als iets kapot is, dan maak ik wat extra tijd in mijn agenda. Voor deze reparaties kun je denken aan; 

  • Een stiksel dat los is gegaan bijvoorbeeld op het zweetbad, van een singelstoot, van de singel of een beugelriem
  • Het wisselen van een steeds losgaande of kapotte schroef
  • Het dicht stikken van de voor of achterkant van een zadel (alleen bij voldoende tijd in de agenda)

 

Reparaties die invloed hebben op de ligging en pasvorm van het zadel worden altijd op locatie uitgevoerd en daarna getest onder het zadel, denk dan aan; 

  • Bijvullen van de kussens met wol, synthetische wol of Wintec risers
  • Wisselen van een kopijzer
  • Inbouwen van TreeClix of het wisselen van de wiggen
  • Aanpassen van een kopijzer met een koude pers

 

Deze reparaties hoeven niet van tevoren besproken te worden, want ze horen bij een standaard zadelpasconsult.