Afspraak maken

Werkwijze

Je bent van plan om een afspraak te maken, of die heb je inmiddels al gemaakt. Dan is het handig om te weten wat je te wachten staat en hoe je je het best kunt voorbereiden. Zo haal je het meest uit jouw zadelpasconsult!

Maak een afspraak voor een zadelpasconsult

Vul het formulier in en ik neem contact met je op om de mogelijkheden te bespreken. 

Het zadelpasconsult

Of je nu voor het eerst een afspraak hebt, nieuwe zadels wilt passen of een nacontrole hebt, de werkwijze blijft in grote lijnen hetzelfde. Daarin begin ik altijd met het stellen van een paar vragen. Zo ben ik benieuwd welke combinatie ik voor me heb, ik wil alle informatie die je me kunt geven over jou, jouw paard, waarom je een afspraak hebt gemaakt en misschien ook tegen welke ‘problemen’ je aan loopt.

Lichamelijk onderzoek

Belangrijk is dat jouw paard lichamelijk gezond genoeg is voor de zadelcontrole. Zo onderzoek ik het paard door middel van palpatie. Ik voel hierbij altijd de schouders, rug en buik af, de plaatsen die voor mij als zadelpasser het meest relevant zijn. Geen warme, verdikte of pijnlijke plekken? Mooi dan kunnen we verder.

celine van waes zadelmaker kopijzers zeeland

Templates

Na een lichamelijk onderzoek maak ik templates. Bij een eerste afspraak zorgt dit er voor dat ik een 0-meting heb van het paard. Bij nacontroles kan ik veranderingen in de tussentijd makkelijk zien. Daarnaast kan ik heel makkelijk met een template de juiste maat van het kopijzer bepalen. Ook meet ik de omvang van het paard op, dit zegt niets over het gewicht, maar is ook weer handige informatie tijdens een nacontrole.

Zadelfitter celine van waes west-brabant

Controle van het zadel

Als ik jouw huidige zadel controleer wil ik het zadel zelf altijd even controleren. Is de boom nog heel en recht? Zijn de beugelriemhaken correct? Singelstoten nog heel? Hoe is de staat van de vulling?

Daarna kan het zadel op het paard. Dit doe ik altijd eerst op stand zonder het dekje. Ik voel of het gehele zadel evenredig aansluit op de plaatsen waar dat moet en voldoende ruimte heeft waar het zadel niet mag komen. Ook kijk ik naar de balans en de lengte ten opzichte van de rug van het paard.

Afhankelijk daarvan kies ik er in sommige gevallen voor om het zadel direct aan te passen en andere om eerst te gaan rijden. Als ik op stand tot de conclusie kom, dat het zadel der mate slecht passend is, dat het paard er last van kan hebben, pas ik deze eerst aan. In de gevallen dat het het nog redelijk passend is, kijken we eerst in het rijden naar wat er nog aangepast zou moeten worden.

Er wordt altijd gereden nadat er een aanpassing is gedaan, het kan dus voorkomen dat de ruiter er een aantal keer opnieuw op moet.

Het passen van nieuwe zadels

Ook bij het passen van nieuwe zadels wordt er eerst een lichamelijk onderzoek uitgevoerd en worden er daarna templates gemaakt. Als het goed is, is er al overleg geweest dat er gaat worden gekeken naar een nieuw zadel. Zo heb je al na kunnen denken over je wensen, eisen en niet geheel onbelangrijk, het budget. Binnen deze criteria maak ik een selectie van mogelijke opties, deze worden eerst op stand gepast. 

Ik probeer maximaal 2 of 3 zadels te selecteren om mee test te rijden, zo is het voor jou overzichtelijk en blijft het ook leuk voor het paard, die zou het na 10 zadels proberen echt allang beu zijn! Ook is er de mogelijkheid om verschillende singels te testen.

Afronding

Aan het einde van de afspraak spreken we alles nog even rustig door. Ik controleer de gegevens die ik heb genoteerd en vat mijn bevindingen nog even samen. Dit is ook voor jou de kans om nog extra vragen te stellen. Wil je een nieuw zadel, dan controleren we ook nog even of al die gegevens juist zijn, ook als je er nog even over na wilt denken, want dat mag natuurlijk ook!

De betaling kan direct na de afspraak contant of per pin. Ook is het mogelijk om later een factuur te ontvangen en het per bank over te maken. Bij het bestellen van een nieuw zadel vraag ik wel direct een aanbetaling van 50%.

Huisregels

Even wat huisregels op een rijtje, dit maakt voor mij de afspraken makkelijker en weet jij waar je aan toe bent en hoe je zelf het meeste uit je afspraak kunt halen.

  • Het is fijn als het paard schoon en droog klaar staat, dit mag best op stal zijn. Maar tijd om een paard te vangen in de wei, of te wachten tot hij droog is, heb ik nou eenmaal niet.
  • Het paard mag van te voren niet gereden, gelongeerd of op een andere manier getraind worden. Dit beïnvloed namelijk de uitkomst van de template! Vind je het een veiliger idee om je paard even te longeren voor je opstapt? Geen probleem! Bespreek het van tevoren even met me, maak ik wat extra ruimte in de agenda voor je. Uiteraard mag het paard wel gewoon op de wei, in de paddock o.i.d..
  • Zowel voor zadelpasconsulten als voor lessen geldt dat je tot 48 uur voor aanvang van de afspraak kosteloos kunt annuleren. Wel is het natuurlijk fijn voor mij als je dit eerder door geeft of nóg beter, dat de afspraak gewoon door kan gaan.
  • Voor het maken van een afspraak is het noodzakelijk dat je minimaal 18 jaar oud bent. Anders zal een van je ouders/verzorgers de afspraak voor je moeten maken en ook bij de afspraak aanwezig moeten zijn.
  • Op alle afspraken gelden de Algemene voorwaarden van Equisense. Niet akkoord, dan ben je natuurlijk vrij om de afspraak alsnog te annuleren.
zadelpasser prijzen celine van waes brabant
Afspraak maken?

Gun jouw paard en jezelf een fijn passend zadel!