Afspraak maken

OPSTAPPEN

Foto 1

Foto 2

Zie jij de verschillen tussen deze twee foto’s? Behalve dat ik op de tweede foto heel moeilijk kijk, omdat ik dus nooit zo opstapšŸ˜…

Op de eerste foto stap ik op met mijn handen steunend op de hals van mijn paard en op de wrong aan de rechterkant van mijn zadel, als je goed naar dat gouden plaatje op het zadel kijkt, zie je dat deze recht boven mijn paard zit.

Dit is op de tweede foto wel anders, hier steun ik op het kopijzer en de lepel. Zie je wat er met mijn zadel gebeurd? Het gouden plaatje zit ineens niet meer in het midden, maar een heel stuk naar links.

Met je rechterhand voor op de wrong, kun je namelijk je zadel in balans houden. Daarbij komt ook nog dat je, zoals je ziet in foto drie, met je hand op de lepel, met je been je arm tegen komt. Dus terwijl je been in de lucht zwaait, moet je gaan overpakken. Dit zorgt er vaak voor dat ruiters uit balans raken of paarden de wisseling van de druk niet fijn vinden.

Foto 3

Heeft dit dan ook nog consequenties voor je zadel? JAZEKER! Zoals je ziet is de druk verdeling over beide kussens niet gelijk in foto twee, waardoor de wol in het zadel ook sneller ongelijk wordt, hierdoor gaat je zadel ook in het rijden scheef liggen. En je kan hiermee de boom van je zadel krom ’trekken’, dit gebeurt niet van Ć©Ć©n keer, maar wel als je vaker zo opstapt. Zo’n scheve boom zie ik helaas meer dan je denkt en is vaak ook niet meer op te lossen.

Wil je meer weten?

Graag vertel ik je meer over zadels, accessoires en mogelijkheden.Ā